Fokusirajte se na svoj uspeh

“Najveća opasnost za većinu nas nije u tome da postavimo svoje ciljeve previsoko tako da ih ne možemo dostići, već u tome da ih postavimo suviše nisko i da ih dostignemo” , izreka je koja se pripisuje Milekanđelu. Treneri poslovnog vođstva brinu se upravo o ovome. Ali nije samo važno postaviti ciljeve i naći ravnotežu između toga da su dovoljno visoko postavljeni i realni. Važno je i da ciljevi proizilaze iz onoga što zaista želite da radite i u čemu ste dobri.

Biti pa onda činiti

Da biste bili stvarno uspešni, morate da budete povezani sa onim što stvarno jeste i da radite iz tog autentičnog mesta. Svaka osoba ima svoj specifičan stil upravljanja vezan za ličnost i iskustvo. Da li znate koji je vaš stil upravljanja ili vi i vaša organizacija nameravate da to ispitate? Menadžment, kao i svaki napor, efikasniji je kada je fokus na onome što smo, a ne na onome što radimo. Možete pokušavati da radite sve prave stvari, ali ako to niste vi, to neće imati neku vrednost i značaj.

Fokusiranje

Sve na šta se fokusiramo i u šta uložimo našu energiju raste. Ako ste u zastoju u nekom poslu, vrtite se u krug i nikako da krenete napred sa tog mesta, zastanite i postanite svesni toga gde je vaš fokus. Strahovi, perfekcionizam i sumnje se javljaju kada je fokus na «činiti» a ne na «biti». Deo procesa treniranja koji će vam pomoći da odredite ciljeve koji vama odgovaraju, da «budete» i da se fokusirate pa onda da «činite», je da identifikujete svoje namere.

Identifikujte namere

Najčešče radimo na dnevnim stvarima, nose nas kratkoriočne potrebe, a imamo i planove i rokove koji nas pritiskaju tako da nemamo vremena da zastanemo i zapitamo se šta tačno hoćemo da uradimo? Kada kažete da želite da uspete, šta tačno to za vas znači? Definišite kada biste smatrali da ste uspeli. Zapišito to da imate uvek pri sebi, jer je važno. Jer, sve dok ne znate šta tačno tražite, nećete znati ni kada se tome približavate ili udaljavate od toga. Napišite i koliko mislite da ste sada daleko od vašeg merila uspeha: u dinarima (ili evrima), u osećaju, u ispunjenju strasti koju imate za taj posao itd. Ako ste daleko, imate mnogo posla pred vama da sredite stvari i da se vratite na pravi put.

Ako želite da dobijate članke na email, upišite vašu email adresu u delu za komentare, ili samo pošaljite prazan e-mail sa komentarom

One Response to “Fokusirajte se na svoj uspeh”

  1. quinny stroller Says:

    25 08 2009 at 11:35

    Wow!